Hívjon bizalommal: (+36) 20 589 6780

Ki is a csontkovács?

 
 >> Cikk megtekintése eredetiben az ikonra vagy a képre kattinva (JPG formátum)

Helyben olvasáshoz:

Kiskunhalasi otthonában kerestem fel Sanyi bácsit a hat éve vállalatunktól nyugdíjba vonult elektrikust Most is tevékenykedik, ugyanis hónapok óta sokan felkeresik és igénybe veszik csontkovács mesterségét.

Vállalatunknál a legkülönbözőbb helyen dolgozott, mint szerelő, körzetszerelő, tmk-főszerelő, elektrikusi beosztásban. Kiskunhalason kezdte és innen is ment nyugdíjba. Itt telepedett le, s kedves feleségével itt tölti tevékeny nyugdíjas éveit, jó humorát megtartva.

Tíz évvel ezelőtt, mikor még mint aktív dolgozót és szocialista brigádvezetőt felkerestem, és lapunkban beszámoltam Sanyi bácsi csontkovács tevékenységéről, rendbe tette, akkor még egészségi állapotuk miatt kevesen keresték fel. Mostani találkozásom az aranykezű mesterrel számomra igen megható volt. Először is elröstelltem magamat hogy én nem hordom rendszeresen a 30 éves törzsgárdagyűrűt melyet Sanyi bácsi például le nem vesz a kezéről. Igen szívélyesen fogadott mint régi munkatársát akivel 38 évig együtt dolgozott, mert én is a Dévártnál kezdtem a munkát 1946-ban. Érdeklődtem arról hogy kik keresik fel, kikkel tartja a kapcsolatot a régi munkatársak közül. Igen szoros kapcsolata van Hajdú Tiborral és Brecska Józseffel, volt körzetszerelő kollégákkal. Kapcsolata van még a Gombár Sándor által vezetett szocialista brigáddal és Varró László szegedi kollégával. Ismét elröstelltem magamat hogy még mint nyugdíjasok sem tartunk szorosabb kapcsolatot. Megromlott egészségi állapota miatt nehéz a járás számára (fájnak a lábai) ezért ő szívesen várja a volt kollegák, nyugdíjas társak látogatását szerény otthonába.

Fölvázolom a május 14-ei szombati találkozásunkkor tapasztaltakat. Reggel 9 órakor reggellizés közben zavartam meg a mestert. Igen szívélyesen fogadott reggelivel, kávéval kínált meg. Humorosan mondta, hogy később hozzá, a csontkovácshoz jönnek páciensek, majd beszélgessek velük is. Reggelizés után elővette az összegyűjtött újságcikkeket és két köteg levelet. 1987. május 29- én a Halasi Hírek című lapban jelent mes egy cikk fényképpel a csontkovács munkálkodásáról. Mostanában egyre többen keresik fel a gyógyulás reményében. Ez év április 25-én a rádió Ötödik sebesség című műsorának adott nyilatkozatot. Ezt követően 21 percen belül 40 telefon érkezett a rádióhoz és azóta is a rádiótól kérik a címét. Az asztalon lévő levelekből találomra elolvastam egyet-kettőt. Meghatott annak a tízéves kisiskolásnak a levele, melyből szó szerint idézek.

„Kedves Sanyi bácsi, legyen szíves a 44 éves édesanyámat meggyógyítani, mert már több mint egy éve beteg, beszűkült a csípője. Ezt a meglepetést anyák napjára szeretném édesanyámnak." A rádiós nyilatkozat óta az egész országból jönnek Sanyi bácsihoz a gyógyulás reményében, az ő lakására. E napon 10 órakor nyolcan-tizen (kísérőkkel együtt) várakoztak a folyosón. Az első két személy kezelését végignéztem és mindketten azonnal úgy érezték, hogy javult az állapotuk. Egy asszonynak fájt a térde, eddig nem tudott leguggolni. A kezelést kővetően többször leguggolt. A másik asszonynak a nyakán volt egy kiálló dudor, baleset miatt nem forgott a feje. A dudort helyre nyomta a mester ezt követően megszabadult a fájdalomtól és tudta forgatni a fejét.

Megható látni és beszélni olyan emberekkel akik megszabadultak a betegségüktől. Aztán jön a kényes kérdés: mester, mivel tartozom, „Drága asszonyom semmivel, örülök, hogy segíthettem a baján." A folyosón várakozók között érdeklődtem, honnan kaptán a címet? A rádiótól kérték el, egyikük Miskolc mellől másikuk Ceglédről érkezett.

Összefoglalva: úgy érzem, Sanyi bácsi elégedetlen azzal, hogy hivatalos tudományos körök (kivétel akad) nem ismerik el, ő kezet lábat rendbe tesz, vagy legalábbis próbál segíteni. Ő, aki négy polgárit járt, villanyszerelő létére Kubicska István nagyhírű csehszlovák mestertől tanulta el a csontkovács mesterséget. Most nem kis büszkeséggel mondja, válogatott futballisták is felkeresték, térd és gerincbántalmakkal. Azok akiknek sikerrel segített, örömmel írnak köszönőleveleket. Például az egyikben ezt olvasom: „Áldott keze munkáját mindenkinek elmondom és bátran ajánlom másoknak is, hogy keressék fel, mert „csodát tud” művelni. Sokan vannak azok, akiknek a migrénes fejfájását is meg tudta szüntetni.

Megkérdeztem, hogy lesz-e utód, aki majd tovább folytatja a mesterséget? A 38 éves fia. aki a Dutépnél Kecskeméten elektrotechnikus szintén tudja, de nem csinálja. És van egy orvos, aki most tanulja tőle a csontkovácsságot.

S végül: kedves Sanyi! További jó egészséget kívánok nyugdíjas társaid és a volt munkatársaid nevében is.

FÖLKL ISTVÁN

Szerkesztői megjegyzés: A csontkováccsal szintén találkoztam. Halason járva az orvos beszélt róla, s az érdeklődés vitt hozzá. Amit csinál nem kuruzslás, hanem ősi - bizonyos esetekben - igen hasznos, egészségi állapotot helyreállító gyógymód. (Akár az akupunktúra). Az én írásom is elkészült a csontkovácsról. Helyette Fölkl Istvánét adtuk közre, mert együtt dolgoztak 36 évig, s rendbe tette a térdét. Így jó!