Hívjon bizalommal: (+36) 20 589 6780

„Kezét-lábát rendbe tettem” - A csontkovács műhelyében


 >> Cikk megtekintése eredetiben az ikonra vagy a képre kattintva (JPG formátum)

Helyben olvasáshoz:

A kíváncsiság vezetett Teleky Sándorhoz, a halasi csontkovácshoz. Húsz embert kérdeztem meg a városban, s csak hatan tudtak róla, pedig az ország minden részéből jönnek hozzá, kezelésre.

A Dugonics utca 1. alatti szerény házában, a konyhában beszélgetünk. A falakon sportegyesületek zászlói: páciensek hozták, köztük - nem kis büszkeségére - válogatott futballisták...

- A Népsport tett rólam említést Nyilasi sérülésekor, azóta sok futballista keresett fel. Egyszer, este kilenckor jött Kerekes, éppen a szerződése aláírása előtt. Megcsináltam a lábát.

Igen, így fogalmaz: megcsináltam. És nem meggyógyítottam. Amikor anatómiai ismereteiről kérdezem, csak ingatja a fejét. - Nem tudom pontosan, mi történik belül, de tapintással megérzem, hol a baj... Egy háborús balesetem kapcsán kerültem ismeretségbe Kubicska Istvánnal, a nagyhírű csehszlovák csontkováccsal. Többször jártam nála, szerencsémre megkedvelt, a közelébe engedett, láthattam, hogy csinálja...

Középkorú hölgy érkezik, gerincbántalmai vannak. Figyelem a mester munkáját. Mutatja a csigolyákat, melyeken több helyen dudorok látszanak, ezeket kell eltüntetni. Apró, tömzsi ujjaival villámgyorsan dolgozik, a páciens legnagyobb megelégedésére.

- Székesfehérvárról utaztam Sanyi bácsihoz - mondja a nő. Három évvel ezelőtt voltam itt utoljára, mert fájt a hátgerincem és állandóan szédültem. A panaszaim a kezelés után megszűntek. Mostanában megint éreztem és ezért jöttem el újra.

Sanyi bácsi jóízű humora magával ragadja az embert. Leveleket mutat. Panaszok, kérések áradata és köszönő sorok. Szóba kerülnek a sarlatánok, arca még jobban felderül.

- A múltkor egy házaspár érkezett és a férfi mérnökként mutatkozott be. Csak a második kezelés után derült ki, hogy belgyógyász. Azóta több betegét is elküldte hozzám. Persze tudom, hiába beszélnék én az eredményeimről, vannak sokan, akik nem hisznek nekem, és sarlatánnak neveznek.

Amikor az első sikeréről kérdezem, huncutul mosolyog. - Ott van ni! - és a feleségére mutat, aki egyszer a padlásról leesett és keze-lába kificamodott. - Hetekbe tellett, míg rendbe tettem, de nézze meg, az eredmény magáért beszél!

Látásból, hallomásból ismervén a kovács mesterséget, próbáltam összevetni tevékenységével, és a szerszámai felől érdeklődtem. - Ehol vannak-é a szerszámaim! - mutatja a jobb kezén lévő három ujját. - Mindegyiknek más funkciója van, főleg a masszírozásnál! Nem csupán a csontokat rakom helyre, hanem megszüntetem a fejfájást és a végtagfájdalmakat is. Hallottam, hogy mostanában az akupunkturás módszerrel szintén gyógyítanak. Néhány páciensem meg is kérdezte, mi a véleményem róla. Hát, az is egy olyan ősi mesterség, aminek nem tudják meghatározni az eredetét.

Az egykori villanyszerelő a hatvanötödik életévét tapossa. Bármilyen legyen is a módszer, amivel gyógyít vagy - ahogyan ő mondja- megcsinál valamit, embereket állít talpra...

P.L.